23.01.2018

Biophilic design

Biophilic design. Klinkt erg fancy, maar is nochtans niets nieuws: Het opnemen van de omgeving via je zintuigen. Zien, voelen, ruiken, beleven… Gezien onze oorsprong met de natuur laat je via biophillic design de gebruikers dit ervaren. Natuurlijke aspecten als daglicht, planten, zicht op groen, water, frisse lucht… Al deze elementen verbeteren de productiviteit, verminderen het aantal ziektedagen van werknemers en geven minder stress.

Niet overtuigd? Een studie onder 7.600 kantoormedewerkers in 16 landen (Global Impact of Biophilic Design in the Workplace) toonde aan dat een kantoor met biophilic elementen leidt tot spectaculaire effecten:

  • 6% verhoging van de productiviteit.
  • 15% hogere 'well-being' ervaring, ofwel algemeen welzijn.
  • 15% meer creativiteit.


De moeite, toch? Zelfs Google zweert bij deze designvorm. Het hoofdkantoor staat erom bekend. Mede dankzij fonteinen, planten, zonlicht en kleuren weet Google haar werknemers langer in dienst te houden: simpelweg omdat ze gelukkiger zijn! Van levensbelang in de hedendaagse War for Talent.

Enkele tips om mee aan de slag te gaan:

  1. Iedereen weet het, maar toch wordt het vaak vergeten: goed daglicht en zicht naar buiten. Door even naar buiten te kijken, krijgen je cognitieve functies rust. Extra weetje: uit onderzoek bleek dat medewerkers met een werkplek bij een raam tijdens kantooruren 173% meer licht opnamen. Ze sliepen ook gemiddeld 46 minuten per nacht langer dan collega's die verder van het raam zaten.
  2. Plaats planten op kantoor. Planten verbeteren de luchtkwaliteit, verhogen de luchtvochtigheid, nemen CO2 op, neutraliseren schadelijke stofdeeltjes van kopieerapparaten… Bovendien werken ze geluidsdempend, rustgevend en stressverlagend.
  3. Breng de natuur ook op een indirecte manier binnen. Denk niet altijd rechthoekig, maar stimuleer het onderbewustzijn met organische op de natuur geïnspireerde vormen en patronen. Maak gebruik van houtstructuren… Dit alles werkt stressverlagend en verhoogt de concentratie en alertheid.


Tot slot nog een tip als uitsmijter: dieren. Een kantoorhond, -kat of -hamster… Niet voor iedereen weggelegd, maar wel geroemd voor de stressverlagende effecten. Bovendien zijn ze ook goed voor de moraal. Wie moet er niet lachen als Leo, de bedrijfslabrador, begint te snurken tijdens een gespannen meeting!

OVERZICHT
           
                                
                       
                        

Buiten werken? Goed voor lichaam en geest!

                    

Als kind speelden we uren buiten. Eenmaal wat ouder, lijken we wat meer aan onze stoel vastgeplakt. Volgens het Amerikaa...

                        LEES MEER                 
      
       
                                
                       
                        

Zomer 2022

                    

Van maandag 18 juli t.e.m. zondag 7 augustus 2022 genieten we van onze jaarlijkse vakantie. Onze showrooms en fabriek z...

      

Contacteer ons

Hebt u een concrete vraag of wenst u advies over een specifiek onderwerp? Of wilt u gewoon eens vrijblijvend kennismaken? Laat het ons weten.


Liever telefonisch? Bel dan +32 11 800 700

Uw bericht is goed verzonden. Wij nemen snel contact met u op.

Ontdek de mogelijkheden

in ons gratis e-book

We hebben nog even jouw e-mailadres nodig voordat je ons E-book kunt downloaden.
Vul hieronder jouw e-mailadres in.

Uw bericht is goed verzonden. Wij nemen snel contact met u op.

Inspiratieboek downloaden

Het inspiratieboek is geopend in een nieuw venster. Als je browser dit venster heeft geblokkeerd, kan je het inspiratieboek openen door op deze link te klikken:
klik hier om te downloaden.

Wil je het inspiratieboek ook per post ontvangen?
Laat dan even onderstaande gegevens achter.

Liever telefonisch? Bel dan +32 11 800 700

Bedankt voor je aanvraag.
Wij sturen de brochure zo snel mogelijk op.


Vriendelijke groeten
Het Pami-team