03.02.2021

De toekomst van onze economie zal circulair zijn of niet zijn

Het thema circulariteit is helemaal hot in België en Nederland. Bij onze noorderburen organiseren ze deze week zelfs een ‘Week van de Circulaire Economie’. In de maatschappij groeit het bewustzijn dat we naar een meer circulaire economie moeten evolueren. Ook wij, als kantoorinrichter ambiëren om tegen 2025 20% van onze omzet te genereren uit circulaire projecten.


Waarom circulair denken?
Tegen 2050 leven we met bijna 10 miljard mensen op deze planeet. Als we onze huidige manier van produceren en consumeren op deze voet verder zetten, komen het klimaat en de natuurlijke grondstoffen zwaar onder druk. Daarom is het nodig om innovatieve manieren van produceren te ontwikkelen die inzetten op hergebruik. Zo brengen we bestaande en geproduceerde materialen terug in onze economie en hoeven we minder grondstoffen uit de aarde te delven.


Een haalbare kaart? Ja, want bijvoorbeeld kantoormeubilair wordt niet zozeer vervangen omdat het versleten zou zijn maar omdat bijvoorbeeld onze gebruikersbehoeften veranderen. We wensen een nieuwe kantoorinrichting omdat het tijd is voor een frisse wind op kantoor, een moderner design en we nieuwe (technologische) mogelijkheden willen benutten.


Circulair produceren en consumeren vraagt dan ook een aanpassing in ons denken. Een mentaliteitswijziging waarbij we niet alleen de prijs, het gebruiksgemak en esthetiek vooropstellen maar ook het waardebehoud en hoogwaardig hergebruik meewegen in onze beslissing om producten aan te kopen.


Omslag in de productieketen
Een circulaire economie krijgt maar vorm als er ook een omslag komt in onze wijze van produceren. Bijvoorbeeld door de materialenkringlopen te sluiten of businessmodellen aan te passen naar ‘gebruiken’ in plaats van ‘bezitten’.


Circulair denken en produceren gaat veel verder dan enkel ‘recycleren’. Dit gebeurt pas in allerlaatste instantie. We moeten producten en systemen fundamenteel herdenken. Bijvoorbeeld door werk te maken van slim design, levensloopverlenging, herbruikbaarheid , demonteerbaarheid om herstel en vervanging mogelijk te maken en een ‘gedeeld gebruik’ te stimuleren. Als kantoorinrichter en workspace designer spannen wij ons daar mee voor in. Onze verticale integratie, met o.a. eigen R&D en productie, verhoogt de mogelijkheid tot re-use of re-manufacturing.


Circulaire kantoorinrichting?
Misschien staat u op het punt om binnenkort uw kantoor opnieuw in te richten? Daarbij zet de coronacrisis en de grote toename aan remote werken aan om de manier van kantoorwerk te herdenken. Neem in uw overwegingen zeker de gedachte mee van een (deels) circulaire kantoorinrichting. Een kans om bestaand kantoormeubilair een nieuwe functie te geven en te revitaliseren. Een voorbeeld daarvan? Oude rolluikkasten bouwen we om tot felbegeerde lockers. Kiest u voor circulariteit, dan draagt u bij aan een duurzame en ecologische toekomst van onze planeet!


Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan zeker contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.

OVERZICHT
           
                                
                       
                        

Pami breidt tewerkstelling fors uit dankzij megacontract met federale overheid

                    

Persbericht De Belgische kantoorinrichter Pami heeft opnieuw een mega-order binnengehaald. “We ontvingen zopas het goed...

                        LEES MEER                 
      
       
                                
                       
                        

Hoe laat u vier generaties op kantoor efficiënt samenwerken?

                    

Generatie Z stroomt sinds 2016 de arbeidsmarkt in. En doordat babyboomers langer aan de slag blijven, is de kans groot d...

      

Contacteer ons

Hebt u een concrete vraag of wenst u advies over een specifiek onderwerp? Of wilt u gewoon eens vrijblijvend kennismaken? Laat het ons weten.


Liever telefonisch? Bel dan +32 11 800 700

Uw bericht is goed verzonden. Wij nemen snel contact met u op.

Ontdek de mogelijkheden

in ons gratis e-book

We hebben nog even jouw e-mailadres nodig voordat je ons E-book kunt downloaden.
Vul hieronder jouw e-mailadres in.

Uw bericht is goed verzonden. Wij nemen snel contact met u op.

Inspiratieboek downloaden

Het inspiratieboek is geopend in een nieuw venster. Als je browser dit venster heeft geblokkeerd, kan je het inspiratieboek openen door op deze link te klikken:
klik hier om te downloaden.

Wil je het inspiratieboek ook per post ontvangen?
Laat dan even onderstaande gegevens achter.

Liever telefonisch? Bel dan +32 11 800 700

Bedankt voor je aanvraag.
Wij sturen de brochure zo snel mogelijk op.


Vriendelijke groeten
Het Pami-team