Hoe richt u een kantoor in volgens de principes van de circulaire economie? image

Hoe richt u een kantoor in volgens de principes van de circulaire economie?

14/03/2019

Bent u al op de trein van de circulaire economie gesprongen? Als architect, facility manager, aankoper of CEO zal het u vast niet ontgaan zijn: steeds meer bedrijven zetten bewust de stap naar de circulaire economie.

Van lineair naar circulair produceren
Nu leven we nog heel erg volgens de principes van het lineaire productieproces. We delven grondstoffen, verwerken ze tot afgewerkte producten, gebruiken ze en gooien ze daarna weg. De circulaire economie wil aan die wegwerpmaatschappij een einde maken. Het doel is om grondstoffen en producten zo lang mogelijk te gebruiken en daarna te focussen op hergebruik. Het circulaire denken maakt de productiecirkel rond, waardoor we onnodige verspilling uitsluiten.

Hergebruik van kantoormeubilair
Het circulaire denken wint aan sneltempo aan interesse en dringt steeds verder door in de meubelindustrie. Bij een circulair productieproces komt het afgeschreven kantoormeubilair opnieuw in de productieketen terecht, dit keer als ‘grondstof’. Het oude kantoormeubilair wordt eerst geïnventariseerd en geanalyseerd. Zo kunnen we een weloverwogen keuze maken voor een gepaste nieuwe bestemming. We streven ernaar om zoveel mogelijk te hergebruiken door het meubilair te revitaliseren zodat het weer in nieuwstaat teruggeplaatst kan worden. Mooi praktijkvoorbeeld van revitalisatie is de ombouw van rolluikkasten tot moderne lockers. Het overige meubilair kan via een tweedehands kanaal een 2de leven krijgen. Of – indien het té beschadigd is – volledig gescheiden wordt voor duurzame recyclage.


Niet meer bezitten maar gebruiken
Een andere manier om kantoormeubilair opnieuw te benutten is anders gaan kijken naar gebruik en bezit. Is het eigenlijk nodig dat de klant zijn kantoorinrichting aankoopt en bezit? Of kan het voldoende zijn als hij het leaset of huurt? Die nieuwe aanpak stimuleert de fabrikant om duurzame en degelijke producten te ontwerpen die zo lang mogelijk meegaan. Er moet weinig onderhoud aan zijn en het meubilair moet makkelijk te hergebruiken zijn als nieuwe grondstof. Allemaal troeven voor de klant en gebruiker.


Green Deals
Ook de Vlaamse overheid is met haar Green Deals op de kar van de circulaire economie gesprongen. Ze sloot met partners de ‘Green Deal Circulair Aankopen’ af. Ondertussen zijn er meer dan honderd circulaire aankoopprojecten gestart. Deze aankopende organisaties gaan met de markt in dialoog om na te gaan hoe inkopers en marktpartijen samen circulaire oplossingen en contractvormen kunnen uitwerken. Er beweegt dus heel wat op dit vlak.


Starten bij de afdeling R&D
Ook wij, als een van de grootste fabrikanten van kantoormeubelen, zetten volop in op het circulaire denken. We nemen als bedrijf onze verantwoordelijkheid voor de generaties na ons. En de circulaire economie levert daar een belangrijke bijdrage aan. Vanuit die filosofie start productontwikkeling bij ons in de afdeling R&D, weliswaar nauw samenwerkend met de designafdeling. Want we willen er zeker van zijn dat we de meest geschikte grondstoffen telkens op een optimale wijze benutten. Uiteraard mét maximale functionaliteit voor de eindgebruiker.


Vooruitstrevend imago
Kantoorinrichting die geproduceerd is in lijn met de circulaire economie versterkt uw positieve en vooruitstrevende imago. U toont uw verantwoordelijkheid voor het milieu, de ecologie en de volgende generaties.


Maakt u graag kennis met ons circulaire kantoormeubilair? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.