28.02.2019

Met deze vijf gouden tips bant u RSI voorgoed uit uw leven

Wist u dat er jaarlijks zo’n 500.000 werknemers met RSI-klachten naar hun huisdokter stappen? In België staat RSI op nummer twee in het lijstje van meestvoorkomende gezondheidsklachten. Bij RSI denkt u waarschijnlijk onmiddellijk aan een ‘muisarm’. Maar deze aandoening kan zich op meerdere plaatsen in het lichaam uiten.

Repetitief werk
RSI staat voor repetitive strain injury. Hoewel een op de drie werknemers te maken krijgt met RSI-klachten, bestaat er nog veel onwetendheid over deze aandoening. RSI is bijvoorbeeld geen ziekte maar een verzamelnaam voor klachten en symptomen die vooral in het bovenlichaam voorkomen. Die klachten worden veroorzaakt wanneer u lange tijd een statische houding aanneemt of voortdurend eenzelfde beweging moet maken. Denk aan kassamedewerkers en kappers. Maar ook golfers, tennissers en mensen die de hele dag achter de computer werken behoren tot de risicogroep.

Internationale Dag tegen RSI
Vandaag is het de Internationale Dag tegen RSI. De Canadese initiatiefnemers kozen twintig jaar geleden bewust 29 februari (of 28 indien het geen schrikkeljaar is) voor deze dag uit. De reden? Hij komt het minst voor en is dus de minst repetitieve dag. Veel symboliek dus. En wat met niet-schrikkeljaren? Dan wordt deze dag natuurlijk gewoon op de dag ervoor gevierd. RSI staat dan vol in de schijnwerpers en er gaat extra aandacht naar de factoren die het risico op RSI verhogen.

Hoe RSI voorkomen?
Zorg er allereerst voor dat u een goede fysieke conditie hebt. En ga daarna aan de slag met onze vijf gouden tips in de vorm van ‘werkpunten:

 1. Werktaken
  Zorg voor afwisseling tussen repetitieve taken zoals typen met niet-repetitieve werktaken zoals naar de printer lopen en documenten lezen.
 2. Werktijden
  Neem voldoende pauzes. Na twee uur werken is tien minuten pauze geen overbodige luxe. Zorg dat u per dag niet meer dan zes uur continu achter uw beeldscherm zit.
 3. Werkwijze
  Verander regelmatig van lichaamshouding. Zo belast u uw spieren het minst en zorgt u voor een goede doorbloeding. Neem ook de juiste psychische werkhouding aan door goed te relativeren.
 4. Werkdruk
  Met een goede planning voorkomt u pieken in werkdruk. Werken onder tijdsdruk geeft de meeste klachten. Leer dus omgaan met de spanningen die deadlines u geven, neem voldoende tijd voor ontspanning en houd er een goed timemanagement op na.
 5. Werkplek
  Is uw stoel verstelbaar? Kunt u uw armleuningen en uw werktafel op de juiste hoogte instellen? Maak werk van een ergonomische kantoorinrichting. Die verhoogt uw welzijn, waardoor u beter functioneert en presteert.


Bent u architect of projectontwikkelaar? Of bezig met ergonomisch verantwoord werken? Wij vertellen u graag alles over de ergonomische kantoorinrichting die we in huis hebben. Maak kennis met ons ergonomische kantoormeubilair waarmee u functionele en innovatieve werkomgevingen creëert. 


Ook benieuwd naar hoe wij uw werkplek omvormen tot een ergonomische werkplek? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een afspraak.

OVERZICHT
           
                                
                       
                        

Al 20 jaar trotse eigenaar van het ISO 9001-certificaat!

                    

Voor veel bedrijven zijn de ISO-certificaten een absolute must-have. De ISO-logo’s op hun website, bedrijfswagens en geb...

                        LEES MEER                 
      
       
                                
                       
                        

Pami brengt met fonkelnieuwe bedrijfsfilm passie treffend in beeld

                    

Vandaag presenteren we u vol trots onze fonkelnieuwe corporate video! In deze korte video brengen we ons verhaal op een ...

      

Contacteer ons

Hebt u een concrete vraag of wenst u advies over een specifiek onderwerp? Of wilt u gewoon eens vrijblijvend kennismaken? Laat het ons weten.


Liever telefonisch? Bel dan +32 11 800 700

Uw bericht is goed verzonden. Wij nemen snel contact met u op.

Ontdek de mogelijkheden

in ons gratis e-book

We hebben nog even jouw e-mailadres nodig voordat je ons E-book kunt downloaden.
Vul hieronder jouw e-mailadres in.

Uw bericht is goed verzonden. Wij nemen snel contact met u op.

Inspiratieboek downloaden

Het inspiratieboek is geopend in een nieuw venster. Als je browser dit venster heeft geblokkeerd, kan je het inspiratieboek openen door op deze link te klikken:
klik hier om te downloaden.

Wil je het inspiratieboek ook per post ontvangen?
Laat dan even onderstaande gegevens achter.

Liever telefonisch? Bel dan +32 11 800 700

Bedankt voor je aanvraag.
Wij sturen de brochure zo snel mogelijk op.


Vriendelijke groeten
Het Pami-team