Ontspannen tijdens uw werk? Wij geven u vijf tips! image

Ontspannen tijdens uw werk? Wij geven u vijf tips!

02/06/2021

Onlangs was het weer in het nieuws: het aantal langdurige burn-outs en depressies blijft maar toenemen. In vier jaar tijd zagen we in België een stijging met maar liefst 40 procent tot meer dan 100.000 gevallen. Alarmerende cijfers voor zowel werkgevers als werknemers. Moeten we opnieuw leren om op een gezonde manier te werken? En hoe pakken we dat dan aan?


Volgens professor klinische psychologie Elke Van Hoof van de VUB “moeten we investeren in werkbaar werk”. Dat vertelt ze in een artikel op de VRT NWS-site. “Creatievere systemen moeten ervoor zorgen dat de werkdruk beter verdeeld wordt naarmate mensen ouder worden. Mensen die uitvallen moeten een betere begeleiding naar de arbeidsmarkt krijgen”, vindt ze. Het valt haar op dat mensen steeds meer gebukt gaan onder stressgerelateerde klachten. Als oorzaak daarvan wijst ze op de nieuwe technologieën. “We ontvangen dag en nacht informatie via allerlei wegen, maar ons brein kan daar niet goed tegen. We hebben geen rustpauzes meer, waardoor onze veerkracht afneemt.”


Actieplan ontspan
Hoog tijd dus om van ontspanning op het werk een structureel aandachtspunt te maken. Werkgevers worden zich daar ook meer en meer bewust van. Een begeleidingsbureau berekende eens dat een werknemer met een burn-out de organisatie al snel zo’n 70.000 euro kost. Dan is het een heel stuk goedkoper om deze vijf tips toe te passen op de werkvloer. Maar ze leveren u nog veel meer op. Want iemand die gelukkig is op zijn werk, is vaak ook productiever, creatiever en innovatiever, wordt minder snel ziek en kan beter samenwerken. Korte ontspanningsmogelijkheden voorzien tijdens de werktijd mag dus zeker een belangrijk onderdeel zijn van het preventiebeleid van elk bedrijf.


Daarom geven we u vijf tips die u en uw werknemers weerbaarder maken tegen stress en spanning op het werk.


  1. Kies voor een ordelijke (thuis)werkplek
    Of u nu op kantoor werkt of thuis, zorg bij uw start voor een opgeruimde werkplek. Orde geeft rust in het hoofd en minder afleiding. Al zijn er ook wel creatievelingen die productiever zijn met wat dynamiek om zich heen. Daar schreven we eerder een blogpost over.

    Voor de thuiswerker is het ook een gezond principe om na de werkdag alle werkspullen op te ruimen. Zo houdt u uw werk en privéleven beter gescheiden van elkaar. Anders gaat uw brein de keuken of andere thuiswerkplekken associëren met stress en werk. Zorg dus na uw werkdag dat alle dingen die u aan uw werk herinneren verdwijnen. Zo blijft uw thuis een plaats van gezelligheid en ontspanning.

  2. Blijf in beweging
    Kantoorwerk en thuiswerk betekent vaak vele uren zitten. Daar is een mens eigenlijk niet voor gemaakt. Regelmatig de benen strekken is dan ook belangrijk. Investeer in een ergonomische zit-sta werkplek. En ga af en toe een kop koffie of thee halen waardoor u wat meer in de benen moet komen. Gebruik de middagpauze om even een blokje om te gaan en uw hoofd leeg te maken. Wat frisse lucht, een stevige dosis daglicht, wandelen … Het doet een mens deugd en geeft nieuwe energie voor de namiddag.

  3. Geniet van groen
    Veel kantooromgevingen en werkplekken zijn nog te grijs en grauw. Beton, steen en staal domineren de sfeer. Toch kan een mens niet zonder zijn natuurlijke biotoop. Bomen en planten voorzien ons van verse zuurstof en zuiveren de lucht. Ook werkt de aanwezigheid van groen om ons heen stressverlagend. Het creëert een ontspannen gevoel en heeft zelfs effect op de productiviteit. Onderzoek wijst uit dat kantoorplanten het welzijnsgevoel van medewerkers opkrikken met maar liefst 47 procent. En hun productiviteit zelfs met 15 procent! Cijfers die spreken.

  4. Bedenk leuke ontspanningsmogelijkheden
    U kunt thuis of op de werkvloer ook actief ontspanningsmogelijkheden organiseren of aanbieden. Kies wel altijd voor zaken die niet te veel tijd innemen maar uw medewerkers toch even losmaken van hun werkcontext. Voorbeelden? Een wedstrijdje tafeltennis, tafelvoetbal, darts of poolbiljart. Toch liever bewegen? Dan kan een middagrun of een korte wandeling een welkome afwisseling zijn. Voor de rustzoekers kunt u ontspannings- en ademhalingsoefeningen aanbieden. Of benut bij mooi weer nog eens uw terras of bedrijfstuin en organiseer er een vrijdagmiddagborrel.

    Zorg er wel voor dat collega’s die een deadline te halen hebben, ongestoord kunnen verder werken. Bied indoor ontspanningsactiviteiten dan ook liever aan in een aparte ruimte zoals uw koffiecorner, de cafetaria of uw bedrijfsrestaurant. Of richt uw eigen loungeruimte in. Dé uitgelezen plek om uw medewerkers even op adem te laten komen tijdens hun korte pitstop.

  5. Ga voor een tijdje offline
    Om af te sluiten een tip die u altijd en overal kunt toepassen. Ga eens een tijdje offline. Ons brein heeft rustpauzes nodig. Onze smartphone en de sociale media overstelpen ons met massa’s beelden, filmpjes, foto’s en verhalen. Als we daarnaast al uren achter een scherm hebben gewerkt, is dat van het goede wat te veel. Ons hoofd en onze ogen hebben af en toe echt even rust nodig. Dus neem na het werk de tijd voor schermloze activiteiten, zoals een klassiek telefoongesprek met vrienden en familie. Of kruip weg achter een boek op de bank, ga creatief aan de slag of ga sporten. Zo komt je brein tot rust en je lichaam tot ontspanning. Een heel gezonde aanpak zodat u en uw medewerkers er de volgende dag weer fris kunnen in vliegen!


Als workspace designers geven we het welzijn van uw medewerkers de volle aandacht wanneer we uw werkplek ontwerpen. Wilt u meer ontspanningsmogelijkheden integreren op de werkvloer? We geven u graag alle uitleg bij de vele mogelijkheden die er bestaan. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.