20.11.2019

Stilte! Wij concentreren ons.

Werken uw medewerkers liever thuis als ze ‘even iets moeten afmaken dat concentratie vereist’? Kantooromgevingen blijken namelijk niet altijd dé ideale plek om geconcentreerd te kunnen werken. Het goede nieuws? Met zelfs kleine maatregelen kunt u de situatie op de werkvloer aanzienlijk verbeteren. Steeds meer bedrijven experimenteren dan ook met stilte-uren op het werk. En dat kost niets.

De meeste mensen hebben rust om zich heen nodig en een heldere geest om geconcentreerd te kunnen werken. Stilte-uren op de werkvloer helpen daarbij. Want als uw medewerkers constant gestoord worden, kost het hen veel energie om zich opnieuw te focussen. Wanneer een bedrijf stiltemomenten invoert, mogen medewerkers elkaar op die momenten niet storen. En wat blijkt? Collega’s bundelen hun vragen of ze vinden toch zelf een oplossing. Best efficiënt!


Meer stilte-uren?
Wat is het resultaat van die stilte-uren? Ze maken werknemers ervan bewust dat ze meer werk kunnen verzetten. Dat zet hen dan weer aan om vaker de stilte op te zoeken, mits er daar ook gelegenheden voor zijn in het bedrijf.

Die stilte-uren hoeven trouwens niet per se vastgelegd te worden. Want vaste tijdstippen bepalen voor stilte is niet altijd praktisch voor iedereen. Geconcentreerd werken op commando komt misschien helemaal niet uit. Of het is niet het moment van de dag waarop uw medewerkers het meest gefocust zijn. Hoe kunt u dan toch tegemoetkomen aan die behoefte aan stilte? ‘Activity-based working’ biedt een efficiënte uitkomst.


Werkplek op maat
‘Activity-based working’ of activiteitsgebonden werken geeft werknemers de gelegenheid om te kiezen waar ze hun taken uitvoeren. Ze kiezen dus zelf de meeste geschikte omgeving en de juiste context daarvoor. Als werkgever biedt u plekken aan waar uw medewerkers ongestoord geconcentreerd kunnen werken. U voorziet daarnaast ook ruimten waar er spontaan of net wat informeler samengewerkt wordt en waar uw medewerkers hun creativiteit de vrije loop kunnen laten.


Een stilteruimte hoeft trouwens niet per se een eenpersoonsruimte te zijn. Mensen die geconcentreerd willen werken kunnen dat ook samen doen. Denk aan bibliotheken waar mensen in stilte lezen en studeren. Zo’n plek kunt u ook op uw bedrijf aanbieden. En omdat werknemers daar samenzitten, stimuleren ze elkaar ook om de concentratie vast te houden.

In de praktijk

Activity-based working geeft medewerkers dus de mogelijkheid om per taak te kiezen voor de juiste werkplek en omgeving. Dat hoeft niet te betekenen dat u vaste werkplekken helemaal afschaft. Maar u geeft werknemers wél de kans om hun omgeving aan te passen aan de taak waar ze voor staan. En dat is goed voor de productiviteit en de creativiteit, en zelfs voor de gezondheid. Want ‘zitten’ wordt tegenwoordig ook al eens ‘het nieuwe roken’ genoemd.


Betekent een switch naar activity-based working dan ook een complete herinrichting van uw kantoor? Niet noodzakelijk. U kunt met kleine ingrepen al veel verschil maken. Neem bijvoorbeeld een open ruimte waar u een aantal bubbles plaatst. Die wordt dan bruikbaar als setting voor een formele meeting of als rustige plek in een druk landschapskantoor.


Wilt u uw medewerkers ook graag de mogelijkheid geven om afhankelijk van de taak of opdracht te kiezen voor de meest efficiënte werkplek? Wij denken graag met u mee en zoeken met u naar efficiënte mogelijkheden op maat van uw bedrijf en budget. Neem vandaag nog contact op met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

OVERZICHT
           
                                
                       
                        

Pami breidt tewerkstelling fors uit dankzij megacontract met federale overheid

                    

Persbericht De Belgische kantoorinrichter Pami heeft opnieuw een mega-order binnengehaald. “We ontvingen zopas het goed...

                        LEES MEER                 
      
       
                                
                       
                        

Hoe laat u vier generaties op kantoor efficiënt samenwerken?

                    

Generatie Z stroomt sinds 2016 de arbeidsmarkt in. En doordat babyboomers langer aan de slag blijven, is de kans groot d...

      

Contacteer ons

Hebt u een concrete vraag of wenst u advies over een specifiek onderwerp? Of wilt u gewoon eens vrijblijvend kennismaken? Laat het ons weten.


Liever telefonisch? Bel dan +32 11 800 700

Uw bericht is goed verzonden. Wij nemen snel contact met u op.

Ontdek de mogelijkheden

in ons gratis e-book

We hebben nog even jouw e-mailadres nodig voordat je ons E-book kunt downloaden.
Vul hieronder jouw e-mailadres in.

Uw bericht is goed verzonden. Wij nemen snel contact met u op.

Inspiratieboek downloaden

Het inspiratieboek is geopend in een nieuw venster. Als je browser dit venster heeft geblokkeerd, kan je het inspiratieboek openen door op deze link te klikken:
klik hier om te downloaden.

Wil je het inspiratieboek ook per post ontvangen?
Laat dan even onderstaande gegevens achter.

Liever telefonisch? Bel dan +32 11 800 700

Bedankt voor je aanvraag.
Wij sturen de brochure zo snel mogelijk op.


Vriendelijke groeten
Het Pami-team