Terug naar kantoor met respect voor social distancing, hoe doet u dat? image

Terug naar kantoor met respect voor social distancing, hoe doet u dat?

30/04/2020

De coronacrisis heeft ons op korte tijd opeens naar een nieuw tijdperk gelanceerd. De ‘anderhalvemeter-samenleving’ wordt wereldwijd als ‘het nieuwe normaal’ gelanceerd. De nieuwe manier van leven in publieke ruimtes, in winkels en dus ook bij u op kantoor. De werkomstandigheden en het kantoorleven zullen voor iedereen drastisch veranderen. Maar hoe bereidt u zich daar als werkgever op voor? Hoe geeft u die nieuwe maatregelen vorm op kantoor?


We hebben de afgelopen weken ervaren dat het niet altijd gemakkelijk is om gedwongen thuis te werken en collega’s alleen via schermen te zien en te spreken. Dankzij onze technologische mogelijkheden verliep dat doorgaans goed, maar organisaties merkten ook dat er bij medewerkers de behoefte blijft om elkaar ook echt te ontmoeten. Het kantoor heeft immers een belangrijke sociale functie en zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Collega’s willen graag ook fysiek kunnen blijven samenwerken om gezamenlijk ambities te realiseren. Ook bleek dat niet iedereen thuis over een gezonde werkplek beschikt en is een goed ‘thuismanagement’ een hele uitdaging.

Innovativiteit en creativiteit nodig
Dus haalt iedereen straks opgelucht adem als het ‘gewone kantoorleven’ weer wordt opgepakt? De gevoelens daarbij zullen gemengd zijn. Het zal toch wat vreemd aanvoelen als uw medewerkers nu moeten werken met die anderhalve meter afstand tot elkaar.

Uit recent onderzoek blijkt immers dat zo'n zes op de tien werkplekken tijdelijk niet bruikbaar zullen zijn. Alleen al door de 1,5 meter afstand moet de helft van de werkplekken leeg blijven. Dit neemt zelfs nog verder af omdat werkplekken niet meer gedeeld kunnen worden op dezelfde dag. Het vraagt van u als werkgever dan ook een grote inventiviteit en creativiteit om tot slimme en doordachte oplossingen te komen.

Als workspace designers mag u daarbij op ons rekenen. We denken graag proactief met u mee over hoe u de terugkeer naar het kantoorleven in onze nieuw anderhalvemeter-economie kunt realiseren. Daarom stelden we alvast deze beknopte checklist voor u samen om u op weg te helpen om uw ‘social distance-kantoor’ vorm te geven.

Ontwerp uw ‘sociale distance-kantoor’
Deze zes stappen helpen u om uw kantooromgeving aan te passen aan de nieuwe realiteit waarin we nu leven. Pas uw kantoorindeling en werkwijze aan met respect voor ‘social distancing’.

  1. Begin met de quickscan
    Allereerst maken onze specialisten samen met u een bondige analyse van de huidige werkomgeving op gebied van virusveiligheid. Zo brengen we de mogelijkheden tot verbetering in kaart. U zult merken dat u met kleine ingrepen die weinig of geen kosten vragen toch al veel voor elkaar krijgt. Contacteer ons om deze quickscan in te plannen, in alle veiligheid.

  2. Stel eenvoudige maar duidelijke werkafspraken op
    Het is belangrijk dat uw personeel goed weet wat er van hen verwacht wordt. Wat mogen ze nog wel doen en wat niet meer? Wat verwacht u van hen op het vlak van sociaal contact, overleg en hygiënemaatregelen? Werk simpele maar heel heldere werkafspraken uit en stel gedragsregels op die de veiligheid van elke collega vooropstelt.

  3. Teken een nieuw grondplan uit van de werkplekken
    De algemene opstelling en schikking van werkplekken zullen nu volgens de regels van ‘social distancing’ moeten uitgewerkt worden. Teken deze nieuwe indeling uit waarbij u rekening houdt met een veilige afstand tussen elke werkplek en elke medewerker. Zorg daarbij ook voor een duidelijke bewegwijzering in uw kantoorgebouw zodat de ‘personeelsstromen’ volkomen veilig doorheen het gebouw lopen. Vanzelfsprekend staan onze experten klaar om u hierbij te helpen.

  4. Aanpassingen per werkplek
    Pas per medewerker de werkplek aan volgens die nieuwe richtlijnen en voorschriften rond ‘social distancing’. Zo zal elke medewerker zich veilig voelen en binnen dit beschermend kader zijn werk veilig kunnen doen.

  5. Duid een facilitymanager aan
    Indien u nog geen facilitymanager heeft, vraag dan een personeelslid dat voeling heeft met HR, preventie en hygiënevoorschriften of hij/zij de nieuwe richtlijnen, regels en voorschriften van nabij opvolgt. Voorzie daarvoor voldoende tijd of stem hem/haar daarvoor vrij. Hij/zij adviseert u over de maatregelen die de overheid neemt en hij/zij draagt operationeel zorg voor een optimaal functionerende facilitaire omgeving met veilige voorzieningen.

  6. Communiceer over uw inspanningen
    Tot slot is het ook belangrijk dat de buitenwereld op de hoogte is van de inspanningen die u levert. Zowel voor uw als hun veiligheid. Giet daarom uw maatregelen in de juiste communicatievorm en communiceer met uw klanten, leveranciers en andere stakeholders over de maatregelen die u hebt genomen om een omgeving van ‘virusveilig werken’ te implementeren.


Deze zes stappen helpen u om uw kantooromgeving veilig en doeltreffend in te richten volgens de nieuwe coronamaatregelen. Onze R&D-afdeling zit intussen niet stil en werkt aan nieuwe producten en diensten om het kantoorleven in dit coronatijdperk veilig en wel vorm te geven.


Safe@Work sessies

Om ons aanbod zo goed mogelijk af te stemmen op úw vraag en úw uitdagingen zijn we benieuwd naar feedback en input van u als klant, werkgever of interieurarchitect. Daarom een warme oproep om mee te denken om veilig terug te kunnen keren naar kantoor in onze nieuwe anderhalvemeter-samenleving. Op onderstaande data organiseren we enkele Safe@Work-sessies rond de anderhalvemeter-werkplek.


  • 6 mei 2020 – 10u00 tot 11u00
  • 7 mei 2020 – 10u00 tot 11u00
  • 8 mei 2020 – 10u00 tot 11u00
  • 13 mei 2020 - 10u00 tot 11u00
  • 14 mei 2020 - 10u00 tot 11u00
  • Individueel gesprek? Ander tijdstip? Laat het ons weten.


Interesse?

Stuur dan een mail naar safe.at.work@pami.be en geef aan welke data u het best schikken (liefst meerdere opties). U ontvangt van ons daarna uiterlijk 5 mei 2020 een Outlook vergaderverzoek met in de bodytekst een Microsoft Teams link om de sessie bij te wonen (Teams app of online via Google Chrome/ Microsoft Edge). Om dit efficiënt te laten verlopen beperken we de groepen tot max. 8 deelnemers.

Een veilige en gezonde werkplek is de werkplek van de toekomst.
We helpen u als bedrijf of organisatie om snel en kostenefficiënt weer operationeel te worden. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of hulp. We delen graag onze kennis en ervaring met u om u doeltreffende oplossingen voor te stellen.