22.02.2019

Waarom singletasken zoveel gezonder en breinvriendelijker is

Herkent u dit? U komt aan op uw werk en al snel wordt u weer meegezogen in de ratrace van het kantoorleven. Mails stromen binnen. Collega’s klampen u aan met allerlei dringende vragen. U rent van de ene afspraak naar de andere. Elke poging om geconcentreerd te werken strandt voortdurend. Aan het einde van de dag vertrekt u moe en met weinig voldoening huiswaarts.


Mag ik u geruststellen? U bent niet de enige. En het is logisch dat u verlangt naar meer voldoening en een andere manier van werken. Onderzoek geeft u gelijk. Onze hersenen zijn niet gemaakt voor drukte, stress en multitasken. Ons brein werkt veel efficiënter als het zich mag richten op één taak. U zult zien, de resultaten volgen vanzelf.

Leve de kantoortuin?
U kent ze wel of u hebt er vast al van gehoord: de kantoortuinen of landschapskantoren. Open werkplekken waar werknemers in een grote ruimte bij elkaar zitten. Het zou de creativiteit en communicatie bevorderen. Maar dat concept blijkt vooral veel stoorzenders te bevatten. Pratende collega’s. Veel afleiding door geluid en beweging. Daar houdt ons brein niet van. Breinwetenschapper en professor Theo Compernolle heeft aangetoond dat slecht ontworpen kantoren de hersenactiviteit van werknemers met dertig procent tot zelfs de helft verlagen. Indrukwekkende cijfers.

Je brein ketenen
Professor Compernolle zegt ook dat we ons brein ‘ketenen’ op kantoor als we constant online en bereikbaar zijn, veel met stress te maken hebben en multitasken. Volgens hem is privacy op het werk net wél belangrijk. Het gebrek eraan leidt tot meer gebabbel, afleiding en irritatie en minder echte gesprekken. Zijn advies? Investeer in een goed kantoor. Het levert u veel meer op dan de besparing van een goedkoop kantoor.

Concentratiewerkplekken
Dus stoppen met dat multitasken en weg met de kantoortuinen? Ja. Gezonde kantoren kunnen we het best flexibel inrichten. Denkwerk vraagt nu eenmaal een volgehouden focus. Uw medewerkers zijn gebaat bij verschillende werkplekken waar ze afhankelijk van hun activiteit kunnen werken. Het moet er stil zijn, ze moeten voldoende daglicht binnenlaten en visueel afgeschermd kunnen worden. Natuurlijk zijn er ook ruimten waar medewerkers elkaar wel willen zien en ontmoeten. Die samenwerkingsplekken mogen gerust prikkelender zijn.

Activity Based Workplaces
Als werkgever staat u voor de uitdaging om werknemers in de juiste mindset te brengen. Welke kantoorinrichting kan u daarbij helpen? Denk bijvoorbeeld aan scheidingswanden voor open kantoorruimten. Ze verminderen storende geluiden en beperken de afleiding. In de vergaderruimtes kunt u bijvoorbeeld staand vergaderen overwegen. Die aanpak schept meer creativiteit en betrokkenheid tijdens de meeting. Zorg ook voor gesloten werk- en overlegplekken waar werknemers de nodige privacy hebben en gefocust kunnen werken.


Single Tasking Day
Wist u dat het vandaag Single Tasking Day is? Een ideale gelegenheid om er bewust bij stil te staan dat medewerkers het best presteren als ze zich op één taak tegelijk richten. Daar worden ze een stuk efficiënter en gelukkiger van. En als u dan zorgt voor een werkomgeving die daar het best bij past, gaat iedereen erop vooruit.


Houdt u zich bezig met kantoorinrichting? Bent u architect of projectontwikkelaar? Wilt u weten hoe u een activity-based workplace kunt inrichten? Wij tonen u graag alle mogelijkheden. We denken met u mee en stellen samen met u uw kantoorinrichting op maat samen.


Interesse? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een afspraak.

OVERZICHT
           
                                
                       
                        

Pami breidt tewerkstelling fors uit dankzij megacontract met federale overheid

                    

Persbericht De Belgische kantoorinrichter Pami heeft opnieuw een mega-order binnengehaald. “We ontvingen zopas het goed...

                        LEES MEER                 
      
       
                                
                       
                        

Hoe laat u vier generaties op kantoor efficiënt samenwerken?

                    

Generatie Z stroomt sinds 2016 de arbeidsmarkt in. En doordat babyboomers langer aan de slag blijven, is de kans groot d...

      

Contacteer ons

Hebt u een concrete vraag of wenst u advies over een specifiek onderwerp? Of wilt u gewoon eens vrijblijvend kennismaken? Laat het ons weten.


Liever telefonisch? Bel dan +32 11 800 700

Uw bericht is goed verzonden. Wij nemen snel contact met u op.

Ontdek de mogelijkheden

in ons gratis e-book

We hebben nog even jouw e-mailadres nodig voordat je ons E-book kunt downloaden.
Vul hieronder jouw e-mailadres in.

Uw bericht is goed verzonden. Wij nemen snel contact met u op.

Inspiratieboek downloaden

Het inspiratieboek is geopend in een nieuw venster. Als je browser dit venster heeft geblokkeerd, kan je het inspiratieboek openen door op deze link te klikken:
klik hier om te downloaden.

Wil je het inspiratieboek ook per post ontvangen?
Laat dan even onderstaande gegevens achter.

Liever telefonisch? Bel dan +32 11 800 700

Bedankt voor je aanvraag.
Wij sturen de brochure zo snel mogelijk op.


Vriendelijke groeten
Het Pami-team