14.11.2019

Welke kantoorkost betaalt u voor één fulltimer per jaar?

De Occupier Cost Index (OCI) of de gemiddelde kantoorkost per voltijdsequivalent per jaar. Dat is wat vastgoedadviseur Colliers International elk jaar weer berekent en in november wereldkundig maakt. De OCI wordt gezien als ‘vastgoedkostbarometer’ voor bedrijfsvastgoed.

Colliers International berekent deze kostprijs op basis van gegevens die ze verzamelen uit 29 Europese landen. De gegevens zijn gebaseerd op data van 1,92 miljoen fte’s (fulltime-equivalents) die samen meer dan 25,9 miljoen vierkante meter kantoorruimte vertegenwoordigen. De index houdt rekening met kantoorkosten die zijn ingedeeld in vier categorieën: gebouw en infrastructuur, mens en organisatie, management en ten slotte ICT.

Gebouw en infrastructuur grote slokop
De OCI 2019 bedraagt voor België 11.972 euro. De kosten voor ‘mens en organisatie’ stegen met 3 procent door hogere arbeidskosten en de toegenomen kosten voor beveiliging en hospitality. De categorie ‘gebouw en infrastructuur’ neemt het leeuwendeel van het bedrag in beslag. De hogere huur, het hogere energietarief en -verbruik en de stijgende kosten voor de aanpassing van de werkomgeving deden het budget voor deze categorie met 3 procent stijgen. Het budget voor ‘management’ daalde daarentegen met 5 procent doordat de kosten voor het strategisch management lager uitvielen. Tot slot bleven de ICT-kosten stabiel doordat de goedkoper geworden centrale diensten de hogere managementkosten compenseerden.

België bij de duurste
België is op Europees vlak bij de duurdere jongens. Ten opzichte van 2018 zakte de kostprijs weliswaar met 1 procent, toch scoort België met 11.972 euro heel wat hoger dan het Europese gemiddelde van 9.763 euro. Ook bedraagt de kantoorkost van één fte in België toch nog altijd heel wat meer dan bij buurlanden Nederland (9.360 euro) en Duitsland (10.759 euro).

Langs de andere kant zijn er ook zeven Europese landen die een zwaardere kantoorkost per fte per jaar hebben. In Denemarken (13.144 euro), het Verenigd Koninkrijk (13.546 euro), Luxemburg (15.611 euro), Frankrijk (15.652 euro), Zweden (17.857euro), Noorwegen (18.143 euro) en Zwitserland (18.336 euro) betaalt de werkgever jaarlijks nog meer.

OVERZICHT
           
                                
                       
                        

Pami breidt tewerkstelling fors uit dankzij megacontract met federale overheid

                    

Persbericht De Belgische kantoorinrichter Pami heeft opnieuw een mega-order binnengehaald. “We ontvingen zopas het goed...

                        LEES MEER                 
      
       
                                
                       
                        

Hoe laat u vier generaties op kantoor efficiënt samenwerken?

                    

Generatie Z stroomt sinds 2016 de arbeidsmarkt in. En doordat babyboomers langer aan de slag blijven, is de kans groot d...

      

Contacteer ons

Hebt u een concrete vraag of wenst u advies over een specifiek onderwerp? Of wilt u gewoon eens vrijblijvend kennismaken? Laat het ons weten.


Liever telefonisch? Bel dan +32 11 800 700

Uw bericht is goed verzonden. Wij nemen snel contact met u op.

Ontdek de mogelijkheden

in ons gratis e-book

We hebben nog even jouw e-mailadres nodig voordat je ons E-book kunt downloaden.
Vul hieronder jouw e-mailadres in.

Uw bericht is goed verzonden. Wij nemen snel contact met u op.

Inspiratieboek downloaden

Het inspiratieboek is geopend in een nieuw venster. Als je browser dit venster heeft geblokkeerd, kan je het inspiratieboek openen door op deze link te klikken:
klik hier om te downloaden.

Wil je het inspiratieboek ook per post ontvangen?
Laat dan even onderstaande gegevens achter.

Liever telefonisch? Bel dan +32 11 800 700

Bedankt voor je aanvraag.
Wij sturen de brochure zo snel mogelijk op.


Vriendelijke groeten
Het Pami-team