Corda Campus

Start-ups krijgen inspirerende werkplek

Op de oude Philips site in Hasselt weten ze nog altijd waar de lamp brandt. Vandaag geven de gebouwen onderdak aan Corda Campus, een technologiecampus die 250 bedrijven verenigt in een uniek ecosysteem waar alles draait om kennis, netwerking en kruisbestuiving. Omdat innovatie eigen is met technologische vooruitgang, herbergt de Corda INCubator alle start-ups in één inspirerende omgeving. Voor de totaalinrichting tekende Pami.

Bruisend van ideeën


Eind 2002 kregen de werknemers van Philips Hasselt te horen dat de vestiging zou sluiten. Een zware klap voor de 1.450 personeelsleden die er nog aan de slag waren. Maar Limburgers blijven nooit bij de pakken zitten. De Limburgse Investeringsmaatschappij zag wel graten in de site en in het campusmodel. Ze doopte de terreinen in 2013 om tot Corda Campus, het economische epicentrum van Limburg. Wie er nog maar even rondstruint, voelt de energie die op de site aanwezig is. Het bruist er van nieuwe ideeën en mogelijkheden, alles oogt hip en spannend. 

INCubator voor start-ups

Aangezien innoveren onlosmakelijk is verbonden met het DNA van deze campus, was er al van bij de opening een ruimte gereserveerd voor start-ups: de Corda INCubator. Lead INCubator Marc Beenders: “Onze INCubator bestond vroeger uit een afgesloten ruimte te midden de site. Ideaal voor onderlinge kruisbestuiving tussen start-ups, maar we wilden starters ook al in contact brengen met bedrijven die deze fase ontgroeid zijn en ruimte bieden aan co-workers. Het communitygevoel dat is net waar we het verschil mee maken. De meeste co-workspaces voldoen wel aan het label van inspirerende werkplek. Maar wij geloven erin dat bedrijven samen sneller vooruit kunnen gaan. Dat is wat we met onze community willen bereiken.” 

Blank canvas

Het nieuwe onderkomen werd snel gevonden in een grote hal die nog voor de helft leeg stond. Een blank canvas waar ontwerpers in kantoorinrichting alle kanten mee uit konden. Toch kregen ze een duidelijk eisenpakket voorgeschoteld. “Het lastenboek is tot stand gekomen na een aantal inspiratiesessies met een groep van tien start-ups”, geeft Beenders aan.” We wilden weten wat er goed was en wat er tekortschoot in de bestaande ruimte en hoe ze zelf de ruimte zouden indelen. Het concept was dus duidelijk afgebakend, maar om het in te vullen mochten de partijen die we aangeschreven hadden hun creativiteit loslaten op de bestaande ruimte voor een totaalinrichting. We vroegen ook om zoveel mogelijk van het bestaande meubilair weer te integreren.”

VR-beleving

Het was Pami dat het beste slaagde in die denkoefening. Beenders: “Nochtans leken ze op papier niet aan kop te staan. De kleuren leken bijvoorbeeld te somber. Maar toen ze ons met een VR-bril door de nieuwe ruimte lieten rondlopen, vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Alles kwam tot leven en de kleurencombinaties voelden plots gedurfd en spannend aan, terwijl ze toch voor de nodige rust zorgden. Die presentatie heeft echt de doorslag gegeven in onze beslissing.” Wat Beenders meteen een goed gevoel gaf was dat er geen heilige huisjes bestonden. Elk element van het ontwerp was aanpasbaar en bespreekbaar. “Ze hadden er aandacht voor dat het in de eerste plaats een zakelijke omgeving was. Dat onze investeringen terugverdiend moeten worden. Ik wist meteen: we zullen er wel geraken.”

Strakke organisatie

De grootste uitdaging zat hem in de zeer strakke timing. “In december moesten we sowieso actief zijn. Dat gaf Pami concreet maar zes weken tijd voor de opbouw. Het ultieme moment was de verhuis. Dan moesten op één dag bijna honderd bedrijven de oversteek maken. Transparante communicatie was daarin de sleutel tot succes. Onze start-ups hadden helemaal geen tijd om zich ermee bezig te houden. Het was aan ons om alles tot in de puntjes te regelen en alle onzekerheden weg te nemen. Dat Pami zich steeds aan zijn afspraken hield, heeft dat mogelijk gemaakt. Er was een voortdurend overleg. Als hoofdaannemer zorgden ze ervoor dat op elke werfvergadering de juiste onderaannemers aanwezig waren. Een puike organisatie.”

Thuisgevoel

En het resultaat? “Bijzonder geslaagd”, vat Beenders samen. “De keuze voor warme materialen maakt dat iedereen zich hier thuis voelt. Alles zit perfect op zijn plaats. Het oogt niet alleen mooi maar werkt vooral heel functioneel. Neem nu die frameries die Pami plaatste. Dat zijn een soort akoestisch geluidsdichte kamertjes, waarin co-workers zich kunnen terugtrekken om in alle rust te telefoneren of een kleine vergadering te houden. Dat ze altijd bezet zijn, bewijst dat hier de juiste keuze gemaakt is.” In de vergaderzalen pakte Pami uit met zijn technische kunnen volgens Beenders. “Ze hebben in de muren een lichte boog verwerkt. Dat geeft een totaal andere sfeer. Dat soort details maken het verschil. En ook het maatwerk dat ze afleverden voor de pitchruimte was bijzonder geslaagd.”

Concept & design in co-creatie met PRSPCTF, brandarchitects - gespecialiseerd in het visueel vertalen van uw merkidentiteit.

Projectfoto's

Producten